Delte nett-historie på Nordiske Mediedager

TorkilMarsdalHanssen_FOTO_CARL-FREDRIK-HAMMERSLAND_NORDISKEMEDIEDAGER

Torkil Marsdal Hanssen. Foto: Carl-Fredrik Hammersland, Nordiske Mediedager.

Seniorkommunikatør, eier og styreleder i Prosesskompetanse AS, Torkil Marsdal Hanssen, var 6. mars 1995 den første norske journalisten som publiserte og fikk bylinen sin på en artikkel i en norsk nettavis. Revolusjonen skjedde i Brønnøysunds Avis. Halvannet døgn etterpå, var også Dagbladet på nett.

Det er i år 20 år siden norske nettaviser ble rullet ut etter tur i 1995. Resten er historie, og i 2015 er det flere som leser nettaviser enn papiraviser en gjennomsnittsdag i Norge. Men hva så de for seg den gang, pionerene bak de første utgavene? Og har nettavisene med sine forsider utspilt sin rolle i fremtidens medielandskap?

Sammen med en av gründerne bak Nettavisen, Stig Eide Sivertsen og professor Arne Krumsvik (i 1995 ansvarlig for at VG kom på nett) tok Torkil Marsdal Hanssen et tilbakeblikk på 20 år med norske nettaviser, og kikket inn i fremtidens spåkule under Nordiske Mediedager i Bergen. Sesjonen ble ledet av Hege Øygaren, kjent stemme fra NRK (blant annet Nitimen) og redaksjonssjef på nrk.no.

Bildene er tatt av Carl-Fredrik Hammersland, Nordiske Mediedager.

Klikk her for å se Brønnøysunds Avis egen videodokumentar om hvordan landets første nettavis ble til.